söndag 24 juni 2012

4-ÅRS KALAS



Vad gör man inte för sina små telningar?! Idag hade vår underbara lilla 4-åring kalas och redan i höstas deklarerade hon att hon minsann skulle ha maskeradkalas, och det gällde för alla – vuxna som barn. Sagt och gjort, inbjudan innehöll en uppmaning på gränsen till order att det var utklädning som gällde och det var nog ingen gäst som gjorde lilla sessan besviken. Här fanns både indianer, clowner, Musse & Mimmi Pigg, cowboys och mängder av andra fantasirika kreationer. Alla hade verkligen ansträngt sig, till och med farmor och farfar som hotade med att inte komma om det skulle vara sådant trams som utklädning ;-)




Moster och hennes R gjorde succé som Fiona och Shrek.




Jag var mamma indian =)




Födelsedagstårtan, gjord av min oerhört duktiga och händiga syster. Det är tacksamt att ha en hobby-konditor i familjen när man själv inte är så flink med marsipan och grädde ;-)




Jag rensade ut massor av leksaker från hennes rum igår, men det fylldes raskt på idag igen. Bland annat med ett fint gammalt dockskåp från 70-talet med massor av originalinredning = en inredningsskatt utan dess like!




Ni måste testa receptet på den supergoda dubbelmarinerade fläskfilén. Det är lite pyssel med förberedelser i två dagar, men det blir verkligen gott och värt allt arbete. Jag hittade receptet här, men för er som inte orkar klicka er vidare skriver jag även ned det.


Dubbelmarinerad fläskfilé

30 pers
  • 3 kg fläskfilé, helst ca likstora 500 g bitar
Dag 1
Marinad 1:
  • 6 msk Hoisinsås
  • 6 - 9 msk kinesisk soja (provsmaka)
  • 6 msk olivolja
  • 3 tsk socker
  • 1/2 dl kallt vatten
  • 2 st 3 - 4 l fryspåsar
Blanda ihop marinaden, putsa fläskfilerna fria från hinnor. Lägg 3 fläskfiléer i varje påse och fördela marinaden över köttet. Knyt till påsarna och låt marinaden blandas runt med köttet. Lägg i kylen, gärna i en skål om det skulle läcka. Vänd köttet några gånger. Låt marinera till nästa dag.
Dag 2
Marinad 2:
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 dl vit balsamvinäger
  • 1 tsk salt (smaka av, tillsätt ev mer)
  • svartpeppar efter smak (10 varv med pepparkvarnen kanske)
  • 1 kruka grovt hackad färsk basilika
  • 1/2 kruka färsk hackad timjan
  • 4 st 3 l fryspåsar
Blanda ihop ingredienserna, smaka av - det skall smaka gott, tillsätt ev mer av något, även kallt vatten kan tillsättas för att späda.
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram och häll av och torka av köttet lätt. Bryn alla filerna i het panna så att de får fin färg. Lägg dem sedan på ugnsfast fat eller plåt och stick i en köttermometer i den tjockaste delen i någon av dem. (Jag stekte dem 3 och 3 i ugnen). Stek dem i ugnen till innertemperatur 56 - 57 grader. Linda dem sedan i folie var och en och lägg dem på galler eller liknande att svalna helt.
Dela varje fläskfilé  på mitten och lägg dem 3 och 3 i varje påse, fördela marinaden över och knyt ihop påsarna och lägg på fat i kylen, vänd då och då. Nu skall de ligga i marinaden i kylen fram till att de skall skäras upp och serveras.
Dag 3
Servering
  • Det marinerade köttet i tunna skivor
  • Lite av den sista marinaden och skeda över (marinaden från fryspåsarna)
  • Blandad sallad att lägga köttet på, t ex ruccola och mangold. Om köttet fördelas på tre fat, beräkna 3 påsar med sallad till varje fat. (ca 65 g i varje påse)

Fördela salladen över tre serveringsfat, häll av marinaden från köttet i en skål, skär filén i tunna skivor och fördela dem ganska tätt över serveringsfaten. Skeda över lite av marinaden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar