söndag 30 september 2012

Kreativ inspiration


I helgen har det varit Syfestival här i Borås. Det är en kreativ mässa med fokus på tyg, garn, pärlor, knappar etc. Dvs skapande i olika textila former. Det är alltid roligt att gå dit, inte så mycket för att köpa något som för att få inspiration till eget skapande.

Jag blev otroligt sugen på att virka en bokstavstavla likt den ovan. Tänk att få ha en så härligt inspirerande tavla i mitt blivande klassrum när jag är färdigutbildad, det vore underbart! Det är bara till att börja virka med andra ord ;-)


Annars blev jag väldigt förtjust i den här klänningen sydd av slipsar. Röda Korset hade en stor monter med fokus på återbruk, hur man kunde skapa nytt av gammalt. Och då hade de bland annat den här klänningen. 


Även den här underbara utstyrseln, sydd av gamla jeans var helt ljuvlig! Synd att jag är så kass på att sy på maskin, annars kunde jag kanske skapat något (dock inte så avancerat ;-) men det är nog bäst att jag håller mig till virknålen och garnet. Och det är precis vad jag tänker göra ikväll, nu när jag fått lite ny inspiration.

onsdag 26 september 2012

På detaljnivå


Jag tror inte att man alltid måste göra så stora förändringar hemma för att det ska synas. Jag tror inte heller att hemtrevligheten alltid sitter i det stora, utan snarare i detaljerna. För vad kan göra ett mer hem mer personligt och spännande än alla de små sakerna som sätter den personliga touchen?! Här bjuder jag på några av mina favoritdetaljer hemma hos oss (ber om ursäkt för den lite halvdåliga kvaliteten på bilderna men kameran är kass).

Färglada värmeljushållare, överst på sidan, som är allra snyggast utan ljus i, så man ser de härliga färgerna. Köpta på Habitat i London.



Råa höga ljusstakar av sammansvetsade stålbitar. Tillverkade av ett par duktiga kvinnor som bedriver en smedja inne i Christiania i Köpenhamn. Nästa gång ni kommer till K-hamn är ett besök här att rekommendera! Om inte annat ett besök i Christiania.



Virkat pennställ av gamla jeanstrasor. Kul detalj i grabbarnas rum.



Håll koll på tiden med en mega Lego-figur. Favoritdetalj i dotterns rum som köptes på Legoland.



Gamla tråkiga glasvaser som jag målade på insidan med lackfärg, och vips blev det en ny kul inredningsdetalj istället för att skicka vidare vaserna till loppis.

måndag 24 september 2012

Svamptider



Igår var jag ute med mina föräldrar och plockade svamp, ofantliga mängder svamp! På 1 1/2 tim plockade vi ca 60 liter trattkantareller. Till slut fick jag säga till min pappa att sluta plocka. Även om de är otroligt goda så ska de trots allt tas om hand efteråt också =)


När vi gick där i skogen bland stora träd och mjuk mossa kunde jag inte låta bli att fascineras av hur vackra en del svampar är. Sagolika på något sätt. Som den lilla sötnosen längst upp (som jag givetvis inte plockade =), är helt underbar med sin knallröda färg mot den omgivande mossan.


Efter att ha delat med mig till flera grannar och rensat och lagt en del på tork lagade jag en svamp- och purjolökspaj som är riktigt god. Ett bra och gott sätt att använda svampen om man inte alltid vill laga soppa på färska svampar.
Receptet hittar du på arla.se, men jag lägger det även här.

Så, har du inte redan varit ute i skogen så bege dig dit bums, innan någon annan hinner före... ;-)

Svamp- och purjolökspaj

Visa recept i fullskärm Lägg till i inköpslistan Spara i mina sidor  
1 2 3 4 5
38röster
Pajen för dig som fyllt svampkorgen. Andra får nöja sig med champinjoner i grönsaksdisken.
Svamp- och purjolökspaj

Ingredienser

4-6 port/8 bufféportioner

2 1/2 dl vetemjöl
75 g Arla smör
3/4 dl Arla Köket Kesellakvarg lätt

Fyllning:
1 liter färsk svamp
2-3 purjolökar
Arla smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 ägg 
2 1/2 dl Arla Köket matlagningsgrädde
2-3 dl riven lagrad ost, t ex Kvibille Präst

Gör så här

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kvarg och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Skär svampen i bitar och purjolöken i skivor. Fräs först svampen i smör i en stekpanna, ca 5 min. Lägg i purjolöken och låt den fräsa några min. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg och grädde. Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Lägg i svamp, purjolök och ost blandat i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min. Servera med en sallad.

måndag 17 september 2012

Örongodis


I helgen fick jag lite efterlängtad virkinspiration. Under förra helgens tjejresa var det en av tjejerna som hade virkat ett par ljuvliga örhängen av mormorsrutor i metalltråd. Superfina! Jag som alltid vill skrida till handling när jag får inspiration åkte naturligtvis ganska omgående och köpte material. =)


De är virkade i brodyrgarn, metallic-varianten. Garnet har jag delat och använt mig av bara två trådar. Vilken virknål man använder styr vilken storlek det blir på själva mormorsrutan. Jag använde den minsta jag har, virknål 1,25. Hängarna köpte jag på Panduro men det finns säkert på fler ställen. Eller varför inte återvinna några gamla man har liggande hemma. De virkade jag fast i det sista varvet. Jag hade inget särskilt mönster på mormorsrutan, så det går säkert bra med vilket man än hittar. När de var färdigvirkade stärkte jag dem med en blandning av skollim och vatten och lät dem torka.

Jag rekommenderar dock att ha bra belysning när du virkar dessa eftersom det är ganska pilligt och smått, men det är det värt eftersom de blir så fina! Jag ska testa att göra ett par i svart/silver-tråd också, och kanske med en ännu mindre nål.

tisdag 11 september 2012

Ett paradis på jorden


I helgen var jag och 10 väninnor ute vid kusten och firade en av oss som passerat 40-strecket. Vi hade hyrt ett hus ute på Brunskär, vilket ställe!!! Huset låg på klipporna med kanske 3-4 meter ner till vattnet. En stor härlig altan som bjöd på vidunderlig utsikt.



Brunskär är ett gammal fiskeläge från 1700-talet som idag är relativt avbefolkat. Det är enbart 3 bofasta hushåll, resten är sommarstugor och inte ens det är så många.  Det var en magiskt skön helg med mycket vin, skratt och umgänge. En av de absolut härligaste stunder var när vi alla stod ute på altanen och gjorde yoga. Det enda som hördes var vindens sus och vågorna skvalpande – som balsam för själen!



Ett halvinglasat uterum där vi tillbringade hela kvällen med mängder av tända ljus. Om jag hade haft en stuga ute vid kusten hade jag gjort precis så här, uterum där ena sidan är öppen ut så man inte känner sig så instängd. Med värmeljus och infravärme blev det ändå varmt och ombonat på kvällen.



Jag älskar verkligen Bohuslän på hösten, det är lugnt och tyst, blåser oftast en del vilket jag gillar. Tycker alltid att det känns så friskt och härligt med blåst, det känns som att tunga tankar och bekymmer blåser av en.

onsdag 5 september 2012

Svart på vitt


Även om jag är en färgälskare så kan jag inte låta bli att fastna för bilder av alla dessa hem som enbart inreds i svart och vitt. Det är sobert, lugnt, avslappnat och grymt snyggt. Kombinationen av svart och vit är tidlös på något vis. Det påminner mig om ett bokcafe i en stad som heter Hoi An i Vietnam. Jag och Mr J var där för många år sedan och backpackade. Stället var hur som helst inrett så snyggt. Riktigt mörkbruna, på gränsen till svarta, trägolv, vita väggar, mörkbruna/svarta trämöbler med vita dynor och endast gröna växter som bröt av. Många gånger återkommer jag i tanken till det stället när jag tänker på snygg och enkel inredning. Men om man inte kan åka till Vietnam för tillfället kan man i alla fall kolla in dessa snygga bilder, som alla kommer från Sköna Hem.




På tal om att bryta av med färgade detaljer så är grönt min absoluta favoritfärg, och jag skulle gärna haft en härlig grön fåtölj hemma.



Eller varför inte denna roliga kudden från Åhlens?! Både svart, vitt och grönt i ett =) Zebrakudden högst upp kommer även den från Åhlens